Followers

Saturday, May 10, 2008

Cara Karpal Dianggap Derhaka - Nik Aziz


KUALA KRAI 9 Mei - Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata, tindakan Pengerusi DAP Karpal Singh mempertikaikan kuasa Sultan Perak berhubung pertukaran Pengarah Jabatan Agama Islam Perak (JAIP), Datuk Jamry Sury secara terbuka adalah tidak betul dan boleh dianggap sebagai derhaka.

Nik Aziz berkata, tindakan menegur secara terbuka kepada umum dianggap tidak bermoral dan tidak patut dilakukan terhadap seseorang sultan.
"Daripada segi undang-undangnya saya tidak tahu, daripada segi moral, moralnya (perbuatan Karpal itu) tidak betul," katanya.
Mursyidul Am Pas itu berkata, pemimpin parti politik, terutamanya Pengerusi DAP itu, mestilah menghormati institusi raja dan menganggap sultan seperti ibu bapa ketika di rumah.
Katanya, perbuatan tidak menghormati orang tua boleh dianggap sebagai derhaka dan ini bertentangan dengan semangat Malaysia dan budaya Melayu yang sentiasa menghormati orang lain."Dalam negeri, raja ketuanya dan di rumah, ibu bapa, dan raja seperti ibu bapalah di rumah. Apa-apa masalahnya, kalau dia ada masalah berundinglah dengan baik," katanya kepada ketika ditemui selepas merasmikan Projek Mini Hidro Lata Rek, 40 kilometer dari sini.
Nik Aziz berkata demikian sebagai mengulas isu Karpal yang mempertikaikan kuasa Sultan Perak berhubung pertukaran Pengarah JAIP oleh kerajaan negeri baru-baru ini.

Anwar Tiada Agenda Pertahankan Melayu- Ezam Mohd Nor

Sumber Siasah 27 April-3 Mei 08

Kuala Lumpur: Pengerusi gerak, Ezam Mohd Nor mendakwa Penasihat Parti Keadilan Rakyat, Datuk Seri Anwar Ibrahim telah melepaskan tangungjawab untuk membela orang melayu sebagai agenda di dalam pencaturan politiknya.

Menegaskan demikian dalam wawancaranya dengan Siasah Ezam mengaskan Dasar Ekonomi Baru (DEB) adalah bertujuan untuk membela nasib orang melayu dan perlu dipertahankan. Tetapi kalau betul Anwar telah menggunakan pendekatan (menolak DEB) untuk menarik undi dari orang bukan melayu.

''Permainan politik yang sebegini bukanlah agenda bangsa dan negara. Parti Rakyat Keadilan sepatutnya meletakkan agenda kepentingan melayu sebagai perkara yang asas, tetapi pendapat saya ditentang dan Anwar Ibrahim tidak ”mempertahankan saya''


kata beliau sambil mengakui memang ramai orang bukan melayu mengundi Pakatan Rakyat kerana Anwar menggunakan isu DEB akan dihapuskan.
Ditanya sama ada beliau ingin membina kembali hubungan dengan Anwar, Ezam berkata, " kini peluang itu dilihat semakin jauh kerana beliau menafikan melayu dan Islam sebagai asas politik".
@ mempertahankan ketuanan melayu...Anwar Ibrahim: Malaysia's Future Prime Minister???


Ada ura-ura mengatakan bapak reformasi kita bakal menjadi Perdana Menteri Malaysia yang ke 6.... adakah pernyataan ini bakal kita persetujui memandangkan kini anwar dengan lantang cuba memporak perandakan Negara ini dengan pelbagai isu untuk mencapai matlamatnya itu.. lebih kurang cakap tak serupa bikin la.. cuba kita lihat apa yang telah terjadi semasa dia pergi ke India bukannya nak tunjuk baik tetapi mula membuka pekung di dada sendiri. Apa dah jadi dengan sahabat kita ni. Malahan kini anwar dengan lantang menyuarakan bahawa Dasar Ekonomi Baru (DEB) sudah tidak releven lagi. Cuba kata tanya abang kita ni apa yang tak relevennya sedangkan dia pun membesar dengan produk DEB ini. Macam mana lah kita boleh terima seorang pemimpin yang cakap tak serupa bikin. Mari lah sama kita fikir kan apakah akan terjadi jika bapa reformasi kita ni jadi PM yang keenam.. namum banyak benda yang perlu anwar ungkaikan dan leraikan berberapa soalan yang sampai hari ini masih lagi samar-samar jawpannya.. sebagai contoh adakah Anwar Ibrahim mempunyai hubungan dengan Israel atau yang lebih jelasnya yahudi.. ??????????


Selanjutnya untuk mengetahui dengan lebih lanjut mengenai propaganda anwar dalam artikel Anwar Ibrahim: Malaysia's Future Prime Minister???anda boleh layari Jerusalem Post sebuah laman milik Yahudi..

@ anak bangsa merdeka!!!!

Thursday, May 8, 2008

SePaNg SaTu PeNiLaIaN

Apa dah jadi dengan negeri Selangor diibaratkan sebagai negeri yang memang pentingkan ” rakyat ” serta menjaga kebajikan rakyat yang selama ini memang menjadi doktrin manifesto Parti barisan Pakatan Rakyat. Mereka mementingkan kebajikan semua kaum tanpa mengenal etnik itu sendiri. Hasilnya kini dapatlah kita lihat projek mega pertama mereka adalah Projek Kinzir Rakyat (PKR). Bukannya saya hendak membatalkan hasrat murni barisan Pakatan Rakyat tetapi secara logikalnya projek ini tidak mendatangkan faedah kepada orang ramai. Kita di Malaysia ini memanglah kena pikir tentang kelompok kaum utama kerana kita memang bergantung diantara satu sama lain akan tetapi dasar drastik yang diperkenalkan oleh kerajaan negeri Selangor telah memberikan satu impact yang besar terhadap keadaan perpaduan Negara yang selama ini kita kecapi dengan kedamaian.

Review of Singapore Pig Farming Policy

In 1984, the Government of Singapore reviewed its policy on pig farming and decided to phase out pig farming by 1987 instead of 1995. The decision to phase out pig farming early was based on the fact that the limited land and water resources that Singapore have, should be used for housing and industry. Another important factor was that in a small city-state like Singapore, pig farms built too close to the urban areas with its associated mal-odour were unacceptable to city dwellers.
http://www.fao.org/wairdocs/lead/x6105e/x6105e10.htm

Melihat daripada sudut keadaan sepang sekarang ini yang sedang membangun, projek MEGA ini bakal menyekat pembangunan yang sedang rancak atau drastik sekarang ini berlaku di Sepang serta kawasan sekitarnya. Jika projek ini dilaksanakan oleh kerajaan negeri kita takut apa akan jadi dengan beberapa pembangunan yang akan dijalankan serta yang telah dibuat di kawasan itu.

Apa akan jadi dengan:

1) Pembangunan Sepang Gold Coast


2) Kuala Lumpur International Airport (KLIA)

3) Sepang Circuit (SCI)

4) Putrajaya


Apa akan jadi kepada kawasan-kawasan diatas ini kerajaan telah berbelanja jutaan ringgit untuk tujuan pembangunan malahan juga ianya juga dapat menjana peluang ekonomi yang tinggi sebagai contoh litar sepang. Walaupun dahulunya pembinaannya telah mendapat tentangan daripada parti pembangkang akan tetapi sekarang mereka pun datang tengok F1..!!!
Cuba kita fikirkan apabila ada ladang babi di sepang ianya akan menyebabkan bau busuk tak kira la kalu nak buat pertanian moden ke macam mane ke memang tak boleh lari babi dengan busuk tu.. kalu tidak dah lama dah Lee Kuan Yew dah praktikan pertanian babi moden di Singapura. Mereka lagi maju dari sudut R&D dalam bidang pertanian namun kenapa mereka tak menjalankan projek ternakan babi moden ini dahulu..


Kita yang duk terhegeh-hegeh nak buat untuk apa. Ada seorang pemimpin PR kata kita buat ladang babi ini adalah untuk tujuan amal Jariah maklum la orang cina kat selangor tu kan ramai permintaan babi tinggi dan tu yang buat ternakan babi tu...... dan lepas tu terdengar pulak ternakkan babi ni nak buat kormesil pulak nak eksport ke China untuk menjana pendapatan negeri.. adusssss.. mana satu yang betul ni..
Melihat dari sudut kesannya ternyata pembangunan projek MEGA ini bakal menyekat pertumbuhan kawasan sepang sekaligus akan mengakibatkan seluruh pertumbuhan ekonomi serta pembangunan di kawasan sekitar tersebut bakal terbantut.. sama-sama lah kita duduk berbincang agar penyelesaian dapat dilakukan supaya kita dapat menikmati keputusan yang berpihak kepada semua orang dan bukannya seorang...

Kepada rakan-rakan seperjuangan, marilah kita fikirkan apa yang bakal terjadi di kawasan selangor khususnya sepang itu sendiri.. jangan dah terhantuk barulah nak tergadah..!!!!!!!!!

@ pejuangan ku masih perlu diteruskan!!!!!!!!!!!!!!

Wednesday, May 7, 2008

Akhirnya kini pasti, Raja Petra memang mahu ke penjara !!!


Alhamdulillah kerana demokrasi Malaysia sudah menunjukkan keadilannya dengan menghukum blogger terkenal yang baru sahaja menjadi tetamu rancangan blogger dua minggu lepas di rancangan Blog RTM 1.
Beliau telah dilaporkan tidak mengendahkan arahan membayar ikat jamin oleh Hakim Nurmala Salim yang mengarahkannya dijamin dengan jaminan RM 5,000 dengan seorang penjamin.
Peter, Pengendali dan editor laman blog Malaysia Today, atau nama sebenarnya Raja Petra Raja Kamarudin itu dituduh di bawah Akta Hasutan 1948 di Mahkamah Sesyen di sini hari ini kerana menerbitkan artikel berkaitan pembunuhan wanita Mongolia, Atantuya Shaariibuu di laman blognya, dua minggu lalu.
Kita memang tahu tindakan enggan memberi kerjasama ketika diminta memberi keterangan kepada pihak polis juga satu keangkuhan beliau yang memang dikenali sebagai seorang blogger yang lantang mengkritik kerajaan. Dan kemenangannya hari ini ialah dengan membuktikan kepada dunia bahawa Malaysia negara tidak demokrasi kerana memenjarakannya.
Sedangkan beliau sendiri yang menghumbankan dirinya ke penjara.
Beliau yang didakwa di bawah Seksyen 4(1)(c) Akta hasutan 1948 dan boleh dihukum di bawah Seksyen 4(1) akta yang sama iaitu denda tidak melebihi RM5,000 atau penjara maksimum lima tahun atau kedua-duanya jika disabitkan kesalahan, seakan akan mencabar kedaulatan undang undang Malaysia dengan tidak mengendahkan arahan pihak berkuasa menyuruhnya memberi kenyataan.
Sudahlah diarah membayar saman Tan Sri Nordin Kardi dan UUM sebanyak RM 7 juta, saman tertinggi diterima oleh Blogger, sekarang satu lagi anugerah telah diraihnya ; iaitu Blogger Pertama di Malaysia dihukum penjara. Mungkin juga di dunia !!!
Sikap tolak ansur Hakim juga tidak dipedulikannya meskipun ditawarkan ikat jamin RM 5,000 atau dihukum penjara. Tidak mungkin seorang blogger yang turut menempatkan iklan di blognya tidak mampu membayar wang sebanyak itu. Atau mana mana orang kaya dalam PKR tidak hadir membantu ‘wira perang siber’ mereka yang semakin dikenali rakyat jelata itu.
Di mana Anwar selaku Penasihat PKR ? di mana kawan kawan seangkatan ?
tidak hadirkah mereka semasa perbicaraan ini ?
Kenapa undang undang menghukum Blogger RPK ini ? Jika tidak ada kesalahan mustahil untuk Hakim Nurmala Salim mengenakan hukuman penjara kerana tidak mahu menjelaskan wang jaminan. Maknanya memang dia sendiri mahu ke penjara.
Zaman sekarang kalau mahu popular senang sahaja. Ingat Paris Hilton yang dipenjara ? Britney yang tidak habis habis masalah namun albumnya makin meningkat jualannya di seluruh dunia. Faizal Tahir yang digam 3 bulan kerana membuka baju akhirnya memenangi 4 anugerah di anugerah AIM baru baru ini. Semua menjadi popular kerana apa ? kes mereka yang menjadi bahan tumpuan umum hingga mereka menjadi makin popular. Dan RPK juga ingin menjadi salah seorang dari mereka.
Mengikut pertuduhan, Raja Petra didakwa menerbitkan satu artikel bertajuk “Let’s Send The Altantuya Murderers to Hell’’ yang mengandungi ayat-ayat menghasut di laman web Malaysia-Today yang mempunyai alamat web http://www.malaysia-today.net/.
Jika anda ingin menjadikan negara huru hara, jadilah blogger dan kutuklah dengan sesuka hati dan sabarlah menunggu peluang menjadi hero rakyat dengan mencari jalan untuk dikenakan hukuman penjara.
Pasti anda ketika itu, akan dikenali seluruh dunia !

Hasil Kejayaan Produk Dasar Ekonomi Baru (DEB)
KUALA LUMPUR 16 Mac – Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Mohd. Ali Rustam menyifatkan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim umpama manusia yang lupa daratan apabila mendakwa Dasar Ekonomi Baru (DEB) gagal memberi faedah kepada orang Melayu.
Beliau berkata, kenyataan Abdul Khalid itu turut bercanggah dengan portfolionya sebagai Ketua Eksekutif Permodalan Nasional Berhad (PNB), yang pernah melaksanakan DEB suatu masa dulu.
‘‘Masa dia laksanakan DEB dulu dia berjaya menjadi ahli korporat yang terkenal dan menolong ramai Melayu keluar dari garis kemiskinan. Sekarang dah dapat jawatan baru (Menteri Besar), dia lupa daratan,” katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.
Mohd. Ali diminta mengulas laporan Mingguan Malaysia hari ini yang memetik Abdul Khalid sebagai berkata, PKR berpendapat DEB yang dilaksanakan oleh kerajaan Barisan Nasional (BN) tidak memberi kebaikan kepada seluruh rakyat.
Mohd. Ali yang juga Ketua Menteri Melaka menambah, kenyataan Setiausaha Agung Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu juga ibarat menghina dan tidak menghormati bangsa Melayu.
‘‘Dia berani berkata demikian selepas ‘berkawan’ dengan DAP sekarang,” ujarnya.
Sementara itu, bekas Setiausaha Agung UMNO, Tan Sri Sabaruddin Chik berkata, beliau langsung tidak bersetuju dengan kenyataan Menteri Besar Selangor itu kerana DEB nyata telah menaikkan taraf ekonomi orang Melayu sejak ia dilaksanakan bermula 1971.
‘‘Abdul Khalid sendiri adalah antara produk DEB. Jika tidak, beliau tidak akan berada di kedudukannya sekarang dan hidup mewah,” jelasnya

Ramai lagi aktivis-aktivis pembangkang yang telahpun hidup mewah hasil daripada kejayaan DEB.. apa lagi yang mereka hendak cukup lah sekadar mereka sahaja yang berjaya dengan DEB dan sahabat yang lain hanya duduk diam dan buat apa yang mereka suruh... macam ni ke orang melayu sekarang "habis madu sepah di buang"... dah nasib badan....

@ pejuang yang tahu menghargai jasa....

Tuesday, May 6, 2008

DAULAT TUANKU!!!!!!!!!!!!!!


Karpal pertikai sultan - Sifatkan istana campur tangan pentadbiran negeri Perak


Oleh MARHAINI KAMARUDDIN (Berita Harian 6MEI2008)


KUALA LUMPUR 5 Mei – Pengerusi DAP, Karpal Singh terus mempertikaikan tindakan Sultan Perak menitahkan Menteri Besar menarik balik arahan pertukaran Pengarah Jabatan Agama Islam Perak (JAIP), Datuk Jamry Sury, yang disifatkannya sebagai campur tangan istana dalam pentadbiran negeri.
Sambil mengingatkan Istana Perak supaya memahami kuasa terhad raja-raja, Karpal menekankan bahawa “rakyat kini tidak lagi hidup dalam zaman feudal.’'
‘‘Sultan dan Yang di-Pertuan Agong perlu bertindak atas nasihat pihak eksekutif (kerajaan). Sultan Perak tidak ada hak di bawah undang-undang untuk campur tangan dalam keputusan kerajaan negeri menukar Jamry sebagai Pengarah JAIP,” katanya pada sidang akhbar di Parlimen yang turut dihadiri anaknya, Gobind Singh Deo (DAP-Puchong).
Ahli Parlimen Bukit Gelugor itu memetik kes Mahkamah Persekutuan pada 1982, yang menurutnya jelas menunjukkan urusan membabitkan kakitangan awam sama ada patut dipindah dan ke mana hendak dipindah adalah di bawah bidang kuasa kerajaan negeri.
“Sultan Perak sendiri pernah jadi Ketua Hakim Negara, takkan tidak sedar kes ini,” kata Karpal.
Dalam hal ini, beliau berpendapat kerajaan negeri Perak tidak sepatutnya ‘tunduk’ kepada tekanan pihak istana.
‘‘Masalahnya Menteri Besar Perak (Datuk Seri Ir. Mohammad Nizar Jamaluddin) sudah meminta maaf kepada sultan. Kerajaan negeri tidak sepatutnya dipengaruhi istana.
‘‘Arahan Sultan Perak supaya Jamry dilantik semula adalah tidak sah mengikut undang-undang. Jamry patut ditukar seperti keputusan awal kerajaan negeri. (Mohammad) Nizar tidak perlu minta maaf... tiada apa yang salah,” katanya.
Karpal turut menggesa Kerajaan Pusat memastikan sultan dilarang daripada campur tangan dalam pentadbiran kerajaan negeri agar apa yang berlaku di Perak tidak menjadi ikutan negeri-negeri beraja yang lain.
Menurutnya, walaupun sultan merupakan ketua agama Islam tetapi pelantikan kakitangan awam terletak di bawah bidang kuasa kerajaan negeri.
Menteri Besar Perak dilaporkan akan menghadap Sultan Azlan Shah Selasa ini bagi menyerahkan watikah memohon ampun atas tindakan beliau mengarahkan pertukaran serta-merta Pengarah JAIP baru-baru ini.
Perbuatan Mohammad Nizar itu melanggar tradisi di Perak kerana semua pelantikan Pengarah JAIP sebelum ini dibuat dengan perkenan Sultan Perak.
“Saya amat menghormati dan dengan rendah diri akan sentiasa patuh dengan apa juga keputusan yang dibuat oleh baginda Sultan Perak.
“Saya akan memohon menghadap dan menyerahkan watikah memohon ampun kepada baginda secepat mungkin,” kata Mohammad Nizar dalam satu kenyataan Sabtu lalu.
Jamry, yang bertugas sebagai Pengarah JAIP sejak 2004, diarah bertukar serta- merta ke pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak sebagai Pegawai Tugas-Tugas Khas.
Mohammad Nizar yang mengeluarkan arahan itu pada 29 April mendakwa Jamry tidak memberi kerjasama kepada kerajaan negeri.
Pertukaran itu dikatakan ada kaitan dengan isu-isu pentadbiran agama dan usaha kerajaan negeri yang baru untuk menukar senarai ahli jawatankuasa masjid di seluruh Perak.
Pada Jumaat lalu, Sultan Azlan Shah menitahkan Mohammad Nizar supaya menarik balik arahan pertukaran tersebut.
Arahan itu terkandung dalam kenyataan akhbar tiga muka surat yang dikeluarkan atas titah Raja Muda Perak, Raja Dr. Nazrin Shah selepas Mohammad Nizar menghadap baginda di Istana Raja Muda Perak.
Istana Perak menyifatkan perbuatan Mohammad Nizar menukar Jamry sebagai membelakangkan kedudukan Sultan Perak sebagai Ketua Agama Islam dan Raja Muda Perak selaku Yang Dipertua Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perak (MAIAMP).
" Tengoklah bertapa biadapnya seorang rakyat kepada rajanya.. malahan orang islam sendiri bersekongkol dengan orang yang bukan seagamanya untuk tujuan menjatuhkan agamanya sendiri... sedarlah wahai umat islam kita kini telah dipergunakan oleh mereka untuk kepentingan mereka sendiri.. lihatlah apa yang telah berlaku di Perak ini.. Sultan/Raja di setiap negeri melambangkan kepada keutuhan agama islam di negeri masing-masing.... apabila seseorang itu mempersoalkannya, maka secara tidak langsung mereka telah mempersoalkan kedudukan agama Islam kita di negara ini.. apa dah jadi kepada encik nizar kita... bukankah PAS memperjuangkan agama islam??????? kenapa tak bela sultan kita apabila karpal tuduh sultan yang bukan-bukan... emmmm tu la orang nak buat parti islam dia pun nak buat.. sekarang apa dah jadi.. ?????? "
@ HAMBA YANG SELALU BERDIRI TEGUH DI BELAKANG SULTAN.... DAULAT TUANKU!!!!!

Monday, May 5, 2008

Sultan Has "No Jurisdiction On Transfer"PENANG: Perak Sultan Azlan Shah has no jurisdiction over the transfer of Datuk Jamry Sury from the Perak Religious Department, Bukit Gelugor MP Karpal Singh said.
“The constitution of Perak clearly provides that the Rulers must act on executive advice.
Sultan Azlan Shah did not have any say, as the Ruler of Perak, in the decision made by the state government and, by law, the palace cannot order the state government to reinstate Jamry,” Karpal Singh said, citing the case of the Federal Territory Education Director and Others vs Loot Ting Yee which was decided in the Federal Court in 1982.
Quoting part of the judgement, Karpal Singh said in a press statement, “whether a civil servant should be transferred, and if so, where and when the transfer is to be made are matters for the Government to decide.
“As employment in the public service is during the pleasure of the Yang di-Pertuan Agong, so long as a public officer is in the service, it is for the Government to decide whether his transfer is in the public interest.”
Monday, 5MAY -THE STAR-
LIHATLAH!!!!... sikap biadap karpal sing terhadap sultan dalam THE STAR hari ini m/s n27, adakah MB PERAK yang bermisai dan berjanggut ini akan pertahankan sultan Perak dan menegur karpal???
kalaupun kita benci kepada keangkuhan sesetengah orang-orang yang senang lupa diri, sikap biadap DAP masih lagi tersangat anti Melayu/Islam. Jika dibiarkan sikap karpal akan mencetus kemarahan orang melayu. Namun media sekarang terutamanya akhbar The Star dan juga The Sun akan sentiasa menyebelahi mereka yang anti Melayu/Islam ini.
Apa dah jadi orang Melayu adakah kita masih dapat menerima Sultan kita dikritik sedemikian rupa???
@ seorang Pejuang Yang Tidak Kenal Erti Penat

Perjuangan Yang Belum Selesai- Dr. Mahathir Mohamad
Sesungguhnya tidak ada yang lebih menyayatkan
dari melihat bangsaku dijajah
Tidak ada yang lebih menyedihkan
dari membiarkan bangsaku dihina
Air mata tiada ertinya
sejarah silam tiada maknanya
sekiranya bangsa tercinta terpinggir
dipersenda dan dilupakan
Bukan kecil langkah wira bangsa
para pejuang kemerdekaan
bagi menegakkan kemuliaan
dan darjat bangsa
selangkah beerti mara
mengharung sejuta dugaan
Biarkan bertatih
asalkan langkah itu yakin dan cermat
bagi memastikan negara
merdeka dan bangsa terpelihara
air mata sengsara
mengiringi setiap langkah bapa-bapa kita
Tugas kita bukan kecil
kerana mengisi kemrdekaan
rupanya lebih sukar dari bermandi
keringat dan darah menuntutnya
Lagi pula apalah ertinya kemerdekaan
kalau bangsaku asyik mengia dan menidakkan,
mengangguk dan membenarkan,
kerana sekalipun bangganya negara
kerana makmur dan mewahnya,
bangsaku masih melata
dan meminta-minta di negaranya sendiri
Bukan kecil tugas kita
meneruskan perjuangan kemerdekaan kita
kerana rupanya selain memerdekakan,
mengisi kemerdekaan itu jauh lebih sengsara
Bangsaku bukan kecil hati dan jiwanya
bukankah sejak zaman berzaman
mereka menjadi pelaut, pengembara
malah penakluk terkemuka?
Bukankah mereka sudah mengembangkan sayap,
menjadi pedagang dan peniaga
selain menjadi ulama dan
ilmuan terbilang?
Bukankah bangsaku pernah mengharung
samudera menjajah dunia yang tak dikenal
Bukankah mereka pernah menjadi
wira serantau yang tidak mengenal
erti takut dan kematian?
Di manakah silapnya hingga bangsaku
berasa begitu kecil dan rendah diri?
Apakah angkara penjajah?
Lalu bangsaku mulai
melupakan kegemilangan silam
dan sejarah gemilang membina empayar
Tugas kita belum selesai rupanya
bagi memartabat dan
memuliakan bangsa
kerana hanya bangsa yang berjaya
akan sentiasa dihormati
Rupanya masih jauh dan berliku jalan kita
bukan sekadar memerdeka dan mengisinya
tetapi mengangkat darjat dan kemuliaan
buat selama-lamanya
Hari ini, jalan ini pasti semakin berliku
kerana masa depan belum tentu
menjanjikan syurga
bagi mereka yang lemah dan mudah kecewa
Perjuangan kita belum selesai
kerana hanya yang cekal dan tabah
dapat membina mercu tanda
bangsanya yang berjaya

Dr. Mahathir Mohamad (Mei 1996)

Agenda Tanah Melayu

Salam sejahtera Tanah Melayu untuk saudaraku sekelian. Sedarkah kita bahawa perpaduan kita kini semakin terurai? Seolah-olah kita dambakan kehancuran. Sedarkah kita bahawa ketuanan kita semakin dicabar? Seolah-olah kita pendatang yang menumpang kemakmuran Tanah Melayu. Sedarkah kita bahawa kedaulatan kita semakin diasak? Seolah-olah kita bangsa lemah yang boleh diganyang dan dimamah sembarangan.

Semestinya kita sedar akan hakikat ini. Kita tahu kekuatan kita semakin menghilang. Kita sedar maruah kita semakin tergadai. Kita mengerti masa depan kita semakin tidak keruan. Kita pasrah Tanah Melayu yang diwarisi ini makin terlerai daripada genggaman kita. Namun, kita masih enggan memulihkan keadaan. Kita hanya berani menunjuk kekuatan terhadap sesama kita. Hanya tahu menghela amarah kepada bangsa sendiri. Tidak sanggup bangun menghulur tangan memohon maaf dan menggengam erat membina kembali kekuatan.
Insaflah saudaraku sekelian, Melayu bukan lagi bangsa yang dihormati. Kita bukan lagi dianggap tuan di Tanah Melayu, apa lagi sebagai penguasa di Nusantara. Kemasyuran kita sudah lama terkubur. Bangsa yang gah dan perkasa suatu ketika dulu sudah tiada lagi. Yang tinggal hanyalah bangsa yang lemah dan berpecah. Melayu telah layu. Gara-gara dendam dan kesumat serta hasad dan dengki sesama bangsa yang membaluti hati kita.

Saudaraku, kembalilah bersatu. Hentikanlah segala sengketa sesama kita. Perbaharuilah azam dan tekad kita. Letakkan semula perjuangan kita di landasan yang sebetulnya. Jadikan Tanah Melayu sebagai wadah perjuangan bangsa. Pertahankanlah warisan kita. Berdamailah, demi bangsa, nusa dan agama.

Melayu yang bersatu bukan saja bangsa yang kuat dan digeruni, tetapi juga bani harapan saudara Islam sejagat yang mendambakan pembelaan daripada kezaliman kaum kufar. Hidup Melayu! Amin.


Karpal Singh - Singh Is King

Karpal Singh - Singh Is King
mamat ni dah nyanyuk dah.. emm jalan pun dah tak boleh dah.. ada hati nak jadi KING... Samdol ada la.. Muka mcm Dogong Afrika ada pulak keinginan nak jadi King... Baduwa Rascall.... !!!

Wild Dogs !!!!

Wild Dogs !!!!
Memang Bahaya, Memang Liar dan Sememangnya GANAS!!!! ( Kurap pun ada)

DRAGONBALL MALAYSIA

DRAGONBALL MALAYSIA

ROAD TO BUKIT SEMALBAU

ROAD TO BUKIT SEMALBAU
kini filem terbaru arahan Anwar Baba yang memaparkan kisah kehidupan haiwan di Bukit Selambau. Mereka seronok berada di sana sehinggalah kedatangan BaBi ( suara latar Tressa Kok) yang cuba untuk merampas kuasa Singa ( suara latar Anwar Ibrahim) dan mahu menjadi raja di kawasan Bukit Selambau itu. Apakah kesudahannya??? marilah sama-sama kita saksikanya di pawagam yang berdekatan