Followers

Thursday, June 12, 2008

SELANGOR SUBSIDI AIR KE SUBSIDI BABI???Bulan ini memang bulan yang kita tak boleh lari dari mendengar kata-kata, corat-coret mengenai perkataan SUBSIDI… emm maklum la banyak harga barang-barang pun naik disebabkan minyak pun naik.. emm nampak gaya masa ni la ramai yang tengah duduk pikir pasal kewangan. Berbalik dengan bab subsidi tu, saya amat tertarik dengan isu di selangor yang ternyata Barisan Pakatan Rakyat memang mengambil berat akan isu subsidi ini. Maklum la Parti untuk rakyat katakan dan bagi mereka tiada yang lebih penting dari rakyat.. emm betul ke???
Saya ada mendengar cerita tentang masalah isu subsidi air yang telah melanda di Selangor. Syarikat air terbesar di Selangor iaitu SYABAS tidak membenarkan Kerajaan Negeri Selangor diatas pemberian subsidi sebanyak 20 liter padu secara percuma kepada penduduk selangor. Anggaran harga air tersebut adalah sekitar RM11.50. Memang la tak masuk akal kalau setiap rumah diberikan subsidi nampak gayanya gulung tikar la SYBAS jawabnya.


Namun begitu apa yang menjadi persoalannya adalah mengenai subsidi juga tetapi kali ini subsidi mengenai makanan. Emm kerajaan negeri Selangor memang baik sangat sampai makanan pun ada diberikan subsidi. Punya la banyak subsidi diberikan sehingga mencecah RM 100 juta. Wah memang berbangga siapa yang menjadi rakyat Selangor.. HAHAHA..
Namun yang menjadi masalahnya disini adalah isu subsidi air tak lagi selesai memandangkan manifesto mereka adalah mengenai pemberian subsidi keatas air bukan subsidi keatas BABI..

Apa salahnya kalau duit untuk ternakan babi itu diberikan kepada SYABAS untuk tujuan subsidi air kepada rakyat Selangor. Ini tidak mereka lebih pentingkan babi daripada rakyat selangor dan ada diantara mereka yang memang memerlukan bantuan. Tolonglah sedar pemimpin Selangor.. Bangunlah dari tidur anda kerana mimpi anda tidak sentiasa indah-indah belaka.

@ subsidi oh subsidi

HARGA MINYAK DIMAINKAN OLEH SPEKULATOR YAHUDI???
Idris jalal (Pengarah Urusan MAS) menyatakan harga miyak dunia sebanyak USD $135 adalah tidak realistik. ” mereka ini spekulator membeli saham minyak pasaran hadapan yang akhirnya akan menyebabkan berlakunya pengurangan bekalan minyak”. Idris menyatakan ada dua cara untuk mengetahui bagaimana bekalan minyak kurang." pertama, lihat pada kapal minyak di laut, kalau hanya terapung dilaut sahaja. Itu bermakna tiada proses minyak dan pengagihan minyak berlaku. Jika sebaliknya maka bekalan minyak mencukupi”.

"kedua, pergi ke stesen petrol. Jika ada barisan panjang, itu bermakna ada kekurangan minyak. Sekali lagi, perkara ini tidak berlaku. Ini bermakna bekalan minyak cukup”.

" sebagai bekas pekerja dalam industri minyak, saya memberi tahu anda bahawa tidak ada kekurangan bekalan minyak ”. Idris juga menyatakan penganalisa dan syarikat kewangan yang membuat kenyataan bahawa bekalan minyak kurang juga adalah terdiri daripada pedagang dan pelabur saham minyak. Bila ditanya berapakah harga minyak yang sepatutnya, Idris menyatakan harga sebenar tanpa spekulasi ialah USD$40.

Idris menyatakan dia tidak mempercayai spekulator yang meniagakan saham secara atas angin. Idris juga adalah bekas Senior Eksekutif Shell di London dan The Hauge selama hampir 20 tahun. ” semasa di Shell, ada spekulator cuba memujuk bos saya supaya membeli saham Euron ( Sebuah Syarikat minyak US), tetapi saya memberitahu bos saya agar menolaknya kerana kita melakukan transaksi (saham) yang tidak boleh disentuh secara nyata”.

Tindakan Idris itu adalah tepat kerana Euron adalah syarikat minyak yang telah jatuh teruk sejak 4 tahun lalu dan sedang menghadapi masalah penipuan akaun kewangan yang besar.

(sumber: ” Idris : theres no global fuel shortage”, The Star, 5 Jun 2008)

Analisis:

ini menunjukkan bahawa speculator sekali lagi menjadi penyebab kepada kenaikan harga minyak dan makanan. Strategi ini sudah jelas tertulis dalam protocol KE-3. sepuluh tahun selepas speculator matawang seperti Soros telah menyerang bursa saham Malaysia dan beberapa buah Negara Asia pada tahun 1998, mereka mengikuti apa yang tertulis dalam protocol 20 ZIONIS. Pada 2008, sekali lagi mereka menyerang harga, kali ini minyak dan makanan.

Apakah yahudi seperti Soros tidak terlibat sama kali ini? Bila kerajaan mahu ditukar secara demonstrasi harga maka senang la agen-agen yahudi seperti ANWAR naik menjadi PM nanti. Dulu mereka tukar rejim sesebuah negara atas alasan demokrasi dan ketidakstabilan ekonomi. Kini mereka mahu kerajaan ditukar atas alasan harga minyak. Kalau kita cepat melatah, kita akan masuk dalam perangkap mereka.

@ perjuangan masih perlu dilakukan....

Karpal Singh - Singh Is King

Karpal Singh - Singh Is King
mamat ni dah nyanyuk dah.. emm jalan pun dah tak boleh dah.. ada hati nak jadi KING... Samdol ada la.. Muka mcm Dogong Afrika ada pulak keinginan nak jadi King... Baduwa Rascall.... !!!

Wild Dogs !!!!

Wild Dogs !!!!
Memang Bahaya, Memang Liar dan Sememangnya GANAS!!!! ( Kurap pun ada)

DRAGONBALL MALAYSIA

DRAGONBALL MALAYSIA

ROAD TO BUKIT SEMALBAU

ROAD TO BUKIT SEMALBAU
kini filem terbaru arahan Anwar Baba yang memaparkan kisah kehidupan haiwan di Bukit Selambau. Mereka seronok berada di sana sehinggalah kedatangan BaBi ( suara latar Tressa Kok) yang cuba untuk merampas kuasa Singa ( suara latar Anwar Ibrahim) dan mahu menjadi raja di kawasan Bukit Selambau itu. Apakah kesudahannya??? marilah sama-sama kita saksikanya di pawagam yang berdekatan