Followers

Wednesday, July 16, 2008

Anwar Berbohong Tentang 5 bilion Dalam Debat

(Risalah ini diedarkan di surau surau dan kampung kampung selepas kenaikan minyak). Anwar Ibrahim berjanji dalam pilihan raya umum ke-12 bahawa dia akan turunkan harga minyak dalam jumlah yang lebih besar lagi bukannya 50 sen. Malah Anwar pernah janji dalam ceramah ceramahnya bahawa dia akan turunkan harga minyak pada kadar RM1.20 seperti mana zaman beliau menjadi TPM dulu (Lihat risalah di atas). Dalam debat Anwar berdalih mengatakan bahawa dia akan turun 50 sen.

Apakah kalau harga minyak dunia jadi USD$200 setong, Anwar akan turunkan harga minyak 50 sen juga? Sedarkah kita bahawa kerajaan sekarang menambahkan subsidi bukan mengurangkan subsidi jika harga minyak terus naik. Dengan RM 5 billion ini, beliau menjanjikan pengurangan serta merta RM0.50 seliter harga runcit petrol dari RM 2.70 sekarang ini. Benarkah RM5 bilion boleh turun 50 sen, betulkah pengiraan Anwar?

Kerajaan membelanjakan subsidi sebanyak hampir RM 50 billion untuk mengekalkan subisidi sebanyak RM 1.20 seliter untuk harga runcit petrol bukan sekadar 5 bilion yang dijanjikan Anwar. RM5 billion hanya akan memberi kesan sebanyak 12 sen seliter harga runcit pasaran dan bukan 50 sen. Apakah Anwar lemah matematik? Bagaimana seorang bekas penasihat kepada Wolftowitz (Bekas Presiden World Bank) boleh silap perkiraan?

SHAHBOY
Exco Hubungan Luar Gabungan Pemimpin Mahasiswa Malaysia (GPMM)



3 comments:

Anonymous said...

apa la mamat ni aku tahu la kerajaan memang dah lesapkan duit subsidi dan skg korang pulak nak mintak duit rakyat. kemana perginya hasil IPP korang simpang untuk anak cucu korang ke.. haha???????

revomuda said...

jgn marah-marah lah brother "anonymous".......cubalah jadi rasional sikit.....kalau kita pikir salah jer sampai "mampus" lah takde yg betul.....kalau ko dah tak suka sgt dgn kerajaan sekarang yg ambik duiit ko ko try lah apply kat negara yg ada kerajaan yg ko boleh perintah sendiri senang sikit........

Anwar Ibrahim Dot Com (AIDC) said...

Tiga soalan untuk bakal PM

http://www.youtube.com/watch?v=QNvA4tHtqO4

sumber:
http://anwaribrahimdotcom.blogspot.com

Karpal Singh - Singh Is King

Karpal Singh - Singh Is King
mamat ni dah nyanyuk dah.. emm jalan pun dah tak boleh dah.. ada hati nak jadi KING... Samdol ada la.. Muka mcm Dogong Afrika ada pulak keinginan nak jadi King... Baduwa Rascall.... !!!

Wild Dogs !!!!

Wild Dogs !!!!
Memang Bahaya, Memang Liar dan Sememangnya GANAS!!!! ( Kurap pun ada)

DRAGONBALL MALAYSIA

DRAGONBALL MALAYSIA

ROAD TO BUKIT SEMALBAU

ROAD TO BUKIT SEMALBAU
kini filem terbaru arahan Anwar Baba yang memaparkan kisah kehidupan haiwan di Bukit Selambau. Mereka seronok berada di sana sehinggalah kedatangan BaBi ( suara latar Tressa Kok) yang cuba untuk merampas kuasa Singa ( suara latar Anwar Ibrahim) dan mahu menjadi raja di kawasan Bukit Selambau itu. Apakah kesudahannya??? marilah sama-sama kita saksikanya di pawagam yang berdekatan