Followers

Tuesday, June 9, 2009

Demokrasi - Sebuah Coretan Retorik Amerika!!!


Ramai yang menganggap bahawa Amerika adalah Liberal.. lebih daripada demokrasi.. Ini kerana demokrasi berasal selepas berakhirnya Perang Dunia Pertama dan lahir la The League Of Nation yang mana dipelopori oleh Pemimpin-pemimpin Amerika. Namun kegagalan League telah menyebabkan berlakunya Perang Dunia Kedua. Hasil daripada itu wujud pula UN United Nation yang kononnya ditugaskan untuk menjaga keamanan dunia ... Betul ke??? Benarkah Amerika adalah Negara Demokrasi??

Persoalan ini sering menjadi buah mulut rakyat. Namun mari kita sama-sama dedahkan apa sebenarnya "Demokrasi Ala Amerika". Bercakap mengenai demokrasi kalau kita lihat Amerika lah yang merupakan suara utama di dalam arena ini. Namun sebagai hakikatnya mereka sebenarnya hanya mengunakan perkataan ini sebagai tanda untuk memberikan tekanan kepada negara-negara lain supaya negara lain mengamalkan demokrasi. Dalam kata yang paling mudah adalah " Strategi Penjajahan Era Baru".


Mari kita lihat adakah Amerika benar-benar demokrasi. Sebagai contoh saya ambil Malaysia. Dikatakan Malaysia tidak demokrasi kerana masih mengamalkan sistem yang dianggap kuku besi jika kita lihat pada isu ISA. ramai yang beranggapan bahawa Malaysia sebenarnya salah menggunakan kuasa kerana dan kerajaan bersifat Diktator. Suara-suara ini telah dibawa oleh kumpulan-kumpulan pembangkang yang ternyata "Anti-Establishment". Bagaimana pula dengan "home land Security Land" yang dilancarkan selepas 9.11. Apa sebenarnya kepentingan Home Land Security Act ini. Kenapa semua rakyat kususnya rakyat islam ditahan dibawah akta ini tanpa ada pembicaraan. Semua orang yang dikatakan Terorist dengan mudah diberkas dan dijadikan tahanan. Is This What We call DEMOCRACY??????


LEts go to the Middle East.. What actually Democracy already did there???? Apa yang kita lihat ini lah sebenarnya demokrasi yang telah dibawa oleh Amerika supaya mereka dapat menjajah negara lain. Apa telah Amerika buat di Afganistan, Iraq, Pakistan, Indonesia, Somalia hasil daripada demokrasi. Adakah demokrasi sebenarnya bersifat demikian??? Kenapa sesebuah negara yang tidak mengamalkan demokrasi perlu dijatuhkan dan dipaksa mengikut telunjuk Amerika yang merekalah yang benar-benar yang mengamalkan demokrasi..

What I can say is BULL SHIT!!!!!

There is no either one country who are really Democracy dan liberal.. but there has a county who apply its own democracy...


Sebagai kesimpulannya Parti-parti pembangkang yang mana mahukan negara ini demokrasi adalah mereka yang tidak tahu apa itu sebenarnya demokrasi.. Cakap sahaja pandai!!! kepada rakan-rakan ku i guess you are better then them..


Salam.....

Shahboy
Naib Presiden 1 Gabungan Pemimpin Mahasiswa Malaysia (GPMM)

2 comments:

Anonymous said...

Saudara anwar yang masih lagi seronok dengan demokrasi ala amerika.. lihat lah PKR sendiri siapa di belakangnya.. bukan ke Amerika.. Anwar adalah projek amerika di malaysia.. Demokrasi is retorik......

MujahidEEn_89 said...

demokrasi tidak mendapat keredhaan Allah!!! hanya Khilafah Islamiyyah penyelamat umat!

Karpal Singh - Singh Is King

Karpal Singh - Singh Is King
mamat ni dah nyanyuk dah.. emm jalan pun dah tak boleh dah.. ada hati nak jadi KING... Samdol ada la.. Muka mcm Dogong Afrika ada pulak keinginan nak jadi King... Baduwa Rascall.... !!!

Wild Dogs !!!!

Wild Dogs !!!!
Memang Bahaya, Memang Liar dan Sememangnya GANAS!!!! ( Kurap pun ada)

DRAGONBALL MALAYSIA

DRAGONBALL MALAYSIA

ROAD TO BUKIT SEMALBAU

ROAD TO BUKIT SEMALBAU
kini filem terbaru arahan Anwar Baba yang memaparkan kisah kehidupan haiwan di Bukit Selambau. Mereka seronok berada di sana sehinggalah kedatangan BaBi ( suara latar Tressa Kok) yang cuba untuk merampas kuasa Singa ( suara latar Anwar Ibrahim) dan mahu menjadi raja di kawasan Bukit Selambau itu. Apakah kesudahannya??? marilah sama-sama kita saksikanya di pawagam yang berdekatan