Followers

Monday, May 26, 2008

BERAS..... SIAPA MONOPOLI SIAPA...?????????


Hari ini di setiap helaian muka depan setiap akhbar di helaian muka depan memang tidak dapat dinafikan beras merupakan isu yang terhangat kini macam goreng pisang panas. Ramai yang tertanya-tanya kenama setelah sekian lama harga beras ini dikawal namun kini ianya mula naik dengan mendadak skali.. emmm salah siapa ni???? Salah kerajaan ke???


Untuk pengetahuan beras memang termaktub di dalam harga kawalan namun bergitu hanya satu jenis beras sahaja yang dikawal harganya oleh kerajaan iaitu beras jenis SS15 (super 15) yang mengandungi 15 % beras hancur dan jenis beras yg lain seperti SS10 dan SS5 tidak tersenarai dalam harga kawalan namun begitu ianya masih di dalam pantauan dan akan dibuat kawalan kelak. Namun kini apa yang menjadi pertanyaan kini mengapa harga beras itu naik sedangkan kerajaan yang menjadi agen utama didalam mengimport dan pengeluaran beras ini melalui syarikatnya iaitu BERNAS. Benarkah BERNAS yang memonopoli harga pasaran beras di Negara ini.. emm pelik jugaknya kalu jadi macam itu.. namun begitu BERNAS bukanlah agen pengimpot yang utama untuk mengimport beras ada banyak lagi agen-agen beras di negara ni yang terus cuba mengaut keuntungan di atas dasar BERNAS yang cuba mengembalikan harga beras ke pada tahap stabil. Bukan salah kerajaan kerana harga beras naik.. namun ada sikap orang lain contohnya peniaga2 bangsa lain yang cuba membuat keuntungan diatas kesempatan yang ada ini.BERNAS telah banyak menolong kerajaan di dalam mencukupkan bekalan beras ni negara ini. Apa yang kita tahu juga kerajaan telah meletakkan subsidinya yang begitu banyak kepada beras supaya harga beras kini terkawal dan dapat menampung permintaan ramai. Tan Sri Syed Mokthar Al- Bukhari merupakan pemegang saham yang terbesar di syarikat Bernas. Beliau telah memberikan begitu banyak subsidi keatas beras ini supaya beras tidak naik harga. Namun begitu ada yang melihat BERNAS ini mahu mengaut keuntungan serta mahu memonopoli keuntungan itu.. Cuba kita fikir berapa banyak agen beras kat Malaysia ni. Bapak Al_bukhari kita hanyalah seorang yang berbuat begitu dengan menjual harga beras pada kadar yang rendah namun BERNAS jugak jadi mangsa diatas kejadian ini.
Inilah yang menarik hati saya untuk menukil coretan saya ini, cuba kita lihat pada tahun lepas apabila gula naik dan semua orang pula menyalahkan kerajaan diatas tidak membuat kawalan keatas harga kawalan gula ini.
Kalau kita lihat pengeluaran AP gula hanya si mpnopoli oleh seorang sahaja di negara kita ini yaitu Tan Sri Robert Kok yang merupakan raja gula Asia. Namun kenapa pada masa itu kerajaan di salahkan tapi sahabat kita yang bukan melayu ini kaya raya dan mendapat faedah dari masalah ini. CUBA KITA FIKIR BAIK-BAIK ???????????????? Tan Sri Syed Mokthar kita telah cuba sedaya upayanya agar masyarakat kita dapat membeli barangan khususnya beras mudah di dapati dan murah. Namun ianya telah di fitnah oleh orang-orang yang tidak mempunyai kepentingan supaya masyarakat mula tawar hati dengan BERNAS dan terus tidak mahu menyokong kerajaan..

INI SEMUA KERJA PEMBANGKANG YANG TIDAK TAHU BERTERIMA KASIH DENGAN ORANG MELAYU YANG NAK TOLONG BANGSANYA SENDIRI..... FIKIR-FIKIRKAN LAH

No comments:

Karpal Singh - Singh Is King

Karpal Singh - Singh Is King
mamat ni dah nyanyuk dah.. emm jalan pun dah tak boleh dah.. ada hati nak jadi KING... Samdol ada la.. Muka mcm Dogong Afrika ada pulak keinginan nak jadi King... Baduwa Rascall.... !!!

Wild Dogs !!!!

Wild Dogs !!!!
Memang Bahaya, Memang Liar dan Sememangnya GANAS!!!! ( Kurap pun ada)

DRAGONBALL MALAYSIA

DRAGONBALL MALAYSIA

ROAD TO BUKIT SEMALBAU

ROAD TO BUKIT SEMALBAU
kini filem terbaru arahan Anwar Baba yang memaparkan kisah kehidupan haiwan di Bukit Selambau. Mereka seronok berada di sana sehinggalah kedatangan BaBi ( suara latar Tressa Kok) yang cuba untuk merampas kuasa Singa ( suara latar Anwar Ibrahim) dan mahu menjadi raja di kawasan Bukit Selambau itu. Apakah kesudahannya??? marilah sama-sama kita saksikanya di pawagam yang berdekatan