Followers

Thursday, August 21, 2008

ISU RASUAH EXCO PARTI KEADILAN RAKYAT !!!!!!

2 Exco Perak ditahan - Disyaki terbabit sogokan wang, seks projek RM180 juta


MOHD. osman Jailu (kiri) dan Usaili Alias (kanan) dibawa keluar dari Mahkamah Sesyen Ipoh, semalam selepas ditahan reman oleh BPR kerana disyaki terlibat dalam sogokan wang dan seks. Gambar kecil, seorang lagi Exco Perak yang ditahan oleh BPR. – Gambar MOHD. NAJIB MOHD. NOR

IPOH 20 Ogos – Dua Exco kerajaan negeri Perak bersama empat orang lagi ditahan oleh Badan Pencegah Rasuah (BPR) kerana disyaki terlibat dalam sogokan wang lebih RM100,000 dan seks bagi mempercepatkan kelulusan satu projek perumahan bernilai RM180 juta di Seri Iskandar, kira-kira 40 kilometer dari sini.

Tiga suspek termasuk Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Pembangunan Insan dan Badan-Badan Bukan Kerajaan Perak, Kapten (B) Mohd. Osman Jailu, 57, ditangkap pada pukul 6 petang semalam di sebuah hotel di sini, diikuti penahanan dua lagi suspek di sekitar bandar raya ini hasil maklumat orang ramai.

Mohd. Osman, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Changkat Jering daripada Parti Keadilan Rakyat (PKR), ditahan bersama bekas ADUN Bota, juga daripada PKR, iaitu Kapten (B) Usaili Alias, 56. Turut ditahan ialah Juruteknik Perbadanan Kemajuan Negeri Perak (PKNP), Ruslan Sahat, 46; Ahli Majlis Daerah Perak Tengah yang juga peniaga, Zul Hassan, 45; serta seorang lagi ahli peniagaan, Fazirul Azim Ismail, 30.

Kelima-lima mereka dibawa oleh BPR ke Mahkamah Majistret di sini hari ini untuk mendapatkan perintah reman selama tiga hari bagi membantu siasatan.

Perintah tersebut dikeluarkan oleh Majistret Noor Aini Yusuf mengikut Seksyen 117 Kanun Acara Jenayah.

Kesemua suspek menggunakan jaket dan baju untuk menutup muka masing-masing semasa dibawa ke mahkamah.

Seorang lagi anggota Exco Perak turut ditahan pada pukul 10.30 pagi ini kerana disyaki terlibat sama dalam kegiatan rasuah tersebut. Bagaimanapun, namanya belum dapat didedahkan kerana perintah tahanan reman belum diperoleh oleh BPR.

BPR merampas wang tunai RM100,000 dipercayai wang suapan dalam kes tersebut daripada mereka yang ditahan. Seorang wanita yang berada bersama kumpulan lelaki itu di hotel tersebut juga disiasat sama ada terlibat dalam kegiatan rasuah.

Menurut Pengarah BPR Perak, Samsiah Abu Bakar, kejayaan memberkas suspek-suspek itu adalah hasil intipan selama seminggu yang dilakukan oleh pegawai dan kakitangan agensi berkenaan.

Difahamkan, BPR akan memohon perintah tahanan reman ke atas seorang lagi ADUN daripada PKR esok bagi membantu siasatan kes itu.

Kes berkenaan akan disiasat mengikut Seksyen 11(a) Akta Pencegahan Rasuah 1997 kerana menerima wang rasuah.

Jika sabit kesalahan, mereka yang terlibat boleh didenda lima kali nilai suapan atau mana yang lebih tinggi dan penjara minimum 14 hari hingga 20 tahun atau kedua-duanya sekali.

SHAHBOY

Exco Hubungan Luar Gabungan Pemimpin Mahasiswa Malaysia (GPMM)

No comments:

Karpal Singh - Singh Is King

Karpal Singh - Singh Is King
mamat ni dah nyanyuk dah.. emm jalan pun dah tak boleh dah.. ada hati nak jadi KING... Samdol ada la.. Muka mcm Dogong Afrika ada pulak keinginan nak jadi King... Baduwa Rascall.... !!!

Wild Dogs !!!!

Wild Dogs !!!!
Memang Bahaya, Memang Liar dan Sememangnya GANAS!!!! ( Kurap pun ada)

DRAGONBALL MALAYSIA

DRAGONBALL MALAYSIA

ROAD TO BUKIT SEMALBAU

ROAD TO BUKIT SEMALBAU
kini filem terbaru arahan Anwar Baba yang memaparkan kisah kehidupan haiwan di Bukit Selambau. Mereka seronok berada di sana sehinggalah kedatangan BaBi ( suara latar Tressa Kok) yang cuba untuk merampas kuasa Singa ( suara latar Anwar Ibrahim) dan mahu menjadi raja di kawasan Bukit Selambau itu. Apakah kesudahannya??? marilah sama-sama kita saksikanya di pawagam yang berdekatan